فهرست مطالب

نشریه مهارت های روانشناسی تربیتی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جواد خلعتبری* صفحات 1-15
    این پژوهش به منظور بررسی رابطه عزت نفس، سطح دلبستگی و احساس تنهایی در دانش آموزان ناشنوای  مقطع ابتدایی شهر رشت انجام شده است.بین عزت نفس، سطح دلبستگی و احساس تنهایی در دانش آموزان ناشنوا رابطه وجود دارد این پژوهش از نوع مطالعات همبستگی و جامعه پژوهشی در بر گیرنده  کلیه دانش آموزان ابتدایی ناشنوای شهر رشت بوده که در سال تحصیلی 89-88 مشغول به تحصیل بودند.که نمونه ای به تعداد 10نفر به روش تصادفی انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری،پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت ،مقیاس تنهایی آشر و پرسشنامه سطح دلبستگی گرینبرگ  بود. تجزیه و تحلیل داده ها از روش ضریب همبستگی پیرسون, و رگرسیون چند متغیره استفاده شده که نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسو ن و تحلیل رگرسیون نشان داد که بین سبک دلبستگی پدر،مادر و دوستان با عزت نفس رابطه معنا داری وجود دارد اما بین احساس تنهایی و عزت نفس و سطح دلبستگی رابطه معنا داری یافت نشد.
    کلیدواژگان: عزت نفس، سطح دلبستگی، احساس تنهایی
  • مینا مجتبایی، مرضیه رزاقی صفت* صفحات 16-28
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی اثربخشی آموزش غنی سازی رابطه جنسی بر رضایت زناشویی و شادکامی زوج ها در بین کلیه زنان متاهلی که به خانه سلامت فرهنگ منطقه 12 تهران در سال 2014 مراجعه کرده اند، انجام شده است. این پژوهش از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی با روش پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان متاهلی هستند که به خانه سلامت فرهنگ منطقه 12 تهران در سال 2014 مراجعه کرده اند و نمونه این پژوهش 40 نفر از زنان متاهل می باشند که به طور تصادفی در دو گروه 20 نفره؛ گروه کنترل و گروه آزمایش قرار گرفته اند. جهت سنجش متغیرهای مورد بررسی در این پژوهش از دو پرسشنامه استاندارد رضایت زناشویی انریچ و پرسشنامه شادکامی آکسفورد استفاده شده است. ابتدا پرسشنامه ها به عنوان پیش آزمون در دو گروه اجرا شد و بعد گروه آزمایش طی 10 جلسه 2 ساعته مورد آموزش غنی سازی رابطه جنسی قرار گرفتند و دو هفته بعد از اتمام جلسات از دو گروه پس آزمون به عمل آمد. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس یک متغیری (ANCOVA)، تحلیل کوواریانس چند متغیری (MANCOVA) و t گروه های مستقل استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش غنی سازی رابطه جنسی در افزایش شادکامی (t=4/693) و رضایت زناشویی (t=2/400) موثر بوده است و علاوه بر آن، این آموزش بر مولفه های رضایت زناشویی یعنی رضایت از زندگی، مسایل شخصی، ارتباط، حل تعارض و رابطه جنسی (F=7/317) موثر است.
    کلیدواژگان: غنی سازی، رابطه جنسی، رضایت زناشویی، شادکامی
  • اسماعیل کاظم پور*، زهره شکیبایی، پیمان لطفی پور صفحات 29-38

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر فن آوری اطلاعات و ارتباطات در ارتقای کیفیت آموزش انجام شده است. در این پژوهش از روش تحقیق پس رویدادی (علی مقایسه ای) استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل فراگیرندگان ورودی سال 1389 دوره کارشناسی ارشد (آموزش الکترونیکی و  آموزش کلاس محور) دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران می باشد. تعداد جامعه آماری 250 نفر در آموزش فاوا محور و110 نفر در آموزش کلاس محور می باشد. حجم نمونه به ترتیب  104 نفر در گروه فاوا محور و 100 نفر در گروه کلاس محور بوده و از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه بوده و روایی محتوایی آن با نظر استادان راهنما و مشاور تایید گردیده و پایایی پژوهش از روش آلفای کرونباخ 89/0 محاسبه شده است. برای توصیف داده ها از آمار توصیفی و برای آزمون فرضیه ها از آزمونt  مستقل برای بررسی معناداری تفاوت میانگین های بدست آمده استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که فرضیه ی پژوهش با درجه اطمینان 95% تایید شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد، رضایت نسبی در خصوص شاخص های موثر در ارتقای کیفیت آموزش در کشور از طریق به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات وجود دارد، لیکن رضایت کامل فراگیرندگان در این خصوص جلب نشده است. همچنین یافته های پژوهش نشان می دهد، شاخصهای فراهم آوردن دسترسی 24 ساعته به منابع آموزشی الکترونیکی و همچنین فراهم آوردن زمان بیشتر برای مطالعه به واسطه عدم کاهش اتلاف زمانی حضور در کلاس های سنتی، رفت وآمد به دانشگاه و ترافیک بیشترین تاثیر را در ارتقای کیفیت آموزش در کشور دارند.

    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات و ارتباطات، کیفیت آموزش، آموزش الکترونیکی، کلاس محور، فاوا محور
  • حسین زارع*، فرهاد شقاقی، بهرام ملکی صفحات 39-49

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش بسط و گسترش برافزایش بازیابی در حافظه معنایی یادگیرندگان در دو نوع تکلیف درسی فیزیک و مطالعات اجتماعی با توجه به سطوح مختلف پیشرفت تحصیلی آنها بود. روش تحقیق شامل روش تجربی و طرح گسترش یافته پس آزمون با گروه کنترل می باشد.  نمونه شامل 180 نفر دانش آموز دختر سال اول متوسطه به عنوان آزمودنی در قالب چهار گروه آزمایشی و دو گروه کنترل به صورت تصادفی انتخاب و جایگزینی شدند. به گروه های آزمایشی روش های بسط و گسترش دانشی و بسط و گسترش معنایی آموزش داده شد، سپس به تمامی گروه ها در یک جلسه 2 ساعته یک تکلیف حافظه داده شد. بلافاصله آزمودنی ها در معرض پس آزمون مشترک بازیابی قرار گرفتند. اثرمندی آموزش راهبردهای بسط و گسترش به طور جداگانه برای آزمودنی های بالا، متوسط و پایین از لحاظ سطح پیشرفت تحصیلی بررسی شد.جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل واریانس دوراهه) استفاده گردید. نتایج نشان داد که آموزش انواع بسط و گسترش در هر دو زمینه تکلیف فیزیک و مطالعات بر بازیابی در حافظه معنایی موثر بود. گروه های آزمایشی1و 2 با گروه کنترل تفاوت معنی دار داشتند. همچنین در درس مطالعات اجتماعی میان متغیرهای نوع بسط وسطوح پیشرفت تحصیلی اثر متقابل دوگانه وجود داشت. آموزش انواع بسط و گسترش به یادگیرندگان در حال تحصیل در افزایش بازیابی حافظه معنایی آنها تاثیر معنی دار دارد، با این حال این تاثیر در تکالیف درسی مختلف یکسان نیست و به نوع محتوای مطالب یادگیری و نیز ویژگیهای آزمودنیها بستگی دارد.

    کلیدواژگان: بسط دانشی، بسط معنایی، حافظه معنایی، بازیابی
  • عذرا خزائی*، علی اصغر بیانی، حسین فکوری حاجی یار صفحات 50-59
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر روش تدریس همیاری بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در دروس جغرافیا و تاریخ و مدنی صورت گرفته است. روش تحقیق شبه آزمایشی و از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه پنجم ابتدایی شهر گرگان در سال تحصیلی 91-90 بوده است. حجم نمونه تحقیق 40 نفر بود که در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. در گروه آزمایشی روش تدریس به شیوه همیاری انجام شد. ابزار مورد استفاده آزمون های پیشرفت تحصیلی را  محقق ساخته بود. کلیه آزمون ها از نظر روایی و پایایی مورد تایید قرار گرفتند (86/0 و 79/0). به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس (ANCOVA) استفاده شد. نتایج بدست آمده  نشان داد که روش تدریس همیاری پیشرفت تحصیلی  دانش آموزان را در دروس جغرافیا، تاریخ و مدنی افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، روش تدریس همیاری، روانشناسی تربیتی
  • هائیده صابری*، خدیجه ابوالمعالی صفحات 60-73
    بالابودن کیفیت زندگی زناشویی ازجمله عوامل موثر برشادکامی، سلامت و رضایت از زندگی است. کمبود درکفایت های عاطفی و هیجانی همسران اثرات نامطلوبی برآنان می گذارد. هدف از این پژوهش تعیین ویژگی های روانسنجی مقیاس کیفیت زندگی زناشویی لیچتر وکارمالت در زوج های تهرانی بود . دریک بررسی مقطعی، 520 زوج ساکن در شهر تهران به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند وبا مقیاس کیفیت زندگی زناشویی مورد ارزیابی قرارگرفتند. از مقیاس رضایت زناشویی هودسون به طور همزمان برای بررسی روایی ملاکی پرسشنامه استفاده شد و برای بررسی روایی سازه از روش تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. بر اساس نتایج تحلیل عاملی تمام سوالات دریک عامل بارگذاری شدند. نتایج همبستگی با سایر مقیاس ها نیز نشان از روایی همگرا و افتراق مطلوب پرسشنامه داشت. برای تعیین اعتبار پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شد آلفا برای این مقیاس 92/0 برآورد شد. نتایج نشان می دهد که مقیاس کیفیت زندگی زناشویی از روایی و اعتبار خوبی درزوج های ساکن در شهر تهران برخورداراست و کارایی لازم را برای اندازه گیری کیفیت زندگی زناشویی دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی زناشویی، اعتبار، روایی
  • محمد حاجی زاد*، محمد صالحی صفحات 83-90

    هدف این پژوهش بررسی ارزیابی مولفه های تدریس اثربخش از دیدگاه دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران است.روش توصیفی از نوع زمینه یابی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران که در سال تحصیلی 93- 92 مشغول تحصیل  می باشند را شامل می شودکه به تعداد 59000 نفر می باشند.که حجم نمونه 382 نفر از طریق جدول کرجسی و مورگان به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شد.ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته با مقیاس لیکرت بوده که پایایی آن را از طریق فرمول آلفای کرونباخ برابر90/0 بدست آمد و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از دو روش آمار توصیفی (درصد، فراوانی، میانگین) وآمار استنباطی (آزمونt  تک نمونه) استفاده شده است نتیجه پژوهش نشان داد که وضعیت مولفه های تدریس اثربخش در دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران بالاتر از حد متوسط بوده به طوری که از دیدگاه دانشجویان کارشناسی ارشد مولفه های ارتباط بین فردی و مهارت های تدریس پایین تر از حد متوسط و مولفه های ویژگی های فردی، مهارت ارزشیابی و مولفه رعایت قوانین آموزشی بالاتر از حد متوسط می باشد.در مجموع می توان نتیجه گرفت که  وضعیت مولفه های تدریس اثربخش در دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران مطلوب بوده است.

    کلیدواژگان: تدریس اثربخش، دانشجویان کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد
  • پروین دیباج نیا*، سعیده پناهی، مریم مقدسین صفحات 91-97

    شواهد موجود نشان می دهد که بیماری جسمی واقعی می تواند از عوامل تاثیر گذار در ایجاد اضطراب سلامت در این بیماران باشد. بر این اساس این مطالعه با هدف بررسی اضطراب سلامت در بیماران مراجعه کننده به درمانگاه های مختلف داخلی انجام گردیده است. مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی- مقایسه ای و نمونه مطالعه شامل 212 بیمار مراجعه کننده به شش درمانگاه تخصصی مختلف داخلی در دو بیمارستان عمومی تابعه دانشگاه شهید بهشتی می باشد. پس از گرفتن رضایت نامه از بیماران، پرسشنامه دمو گرافیک و فرم کوتاه پرسش نامه اضطراب سلامت را تکمیل  نمودند. برای تحلیل نتایج از آزمون ANOVA یک راهه برای تعیین تفاوت، بین گروه ها استفاده گردید. میانگین سنی آزمودنی های این مطالعه 64/38 سال (انحراف معیار،70/12) می باشد. 65 نفر (7/30 درصد) از جمعیت مورد مطالعه، مرد و 147 نفر (3/ 69 درصد) از آنها زن بودند. در جمعیت مورد مطالعه تفاوت آماری معنی داری بین زنان و مردان در نمره کل اضطراب سلامت مشاهده نشده است. به منظور مقایسه سطح اضطراب سلامت در میان گروه های مورد مطالعه، ابتدا با استفاده از تحلیل واریانس یک راهه، میانگین نمرات آزمودنی های 6 گروه بیماران کلینیک های پوست، گوارش، روماتولوژی، نورولوژی، قلب و زیبایی در فرم کوتاه پرسشنامه اضطراب سلامت مقایسه شد و اختلاف معنی داری در بین آنان مشاهده گردید.  بین میانگین نمره های گروه های مذکور در فرم کوتاه پرسشنامه اضطراب سلامت از لحاظ آماری تفاوت معنی داری وجود دارد. بنابراین بین اضطراب سلامت و  بیماری های جسمی رابطه ی معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: اضطراب سلامت، بیماران، طب داخلی
|
  • Javad Khalatbari * Pages 1-15
    This research has been done for studying the relation of self-esteem, attachment level and loneliness among deaf students of primary school in Rasht. There are some connections among self-esteem, attachment level and loneliness. This research was a kind of correlation and sociology study which included all the primary school students of 88-89 educational year, that a sample of 10 subjects was selected randomly. The measuring tools were Cooper Smith’s self-esteem questionnaire, Usher’s loneliness scale and Greenberg’s attachment level questionnaire. For data analyzing Pearson’s correlation coefficient & multi-variables regression were used and the results of correlation coefficient and regression analyze showed that there is a link between father, mother and friends’ attachment style and self-esteem but there is not any connection between loneliness and self-esteem  and attachment level.
    Keywords: Self-esteem, attachment level, Loneliness
  • Mina Mojtabaie, Marzie Razzaghi Sefat * Pages 16-28
    The purpose of the present research is to determine the effectiveness of sex enrichment training on the couple’s marital satisfaction and happiness, among all married women who were referred to Farhang health home in Tehran twelfth district in 2014. This study was a semi-experimental study using pre-test post-test with control group. The statistical population of this research were all married women who were referred to Farhang health home in Tehran twelfth district in 2014 and the sample of the study included 40 married women that randomly divided into two groups of 20, a control group and an experimental group. To measure the variables in the study, marital satisfaction standard questionnaire and Oxford happiness questionnaire were used. The questionnaires were administered to both groups as a pre-test and then the experimental group received 10 sessions (each session 2 hours) of sex enrichment training, and two weeks after the last session the post-test was performed for both groups. In this study, single variable analysis of covariance (ANCONA), multi variable analysis of covariance (MANCOVA) and T-test for independent groups was used for data analysis. The results showed that the sex enrichment training in increasing happiness (t=4/693) and marital satisfaction (t=2/400) was effective and also, the training is effective for component of the marital satisfaction such as life satisfaction, personal issues, communication, conflict resolution and sexual intercourse (f=7/317).
    Keywords: Enrichment, sex, marital satisfaction, Happiness
  • Esmaeil Kazempour *, Zohreh Shakibaie, Peyman Lotfipour Pages 29-38

    The purpose of this research is, investigating the impact of ICT based education on improving the quality of education. The ex post facto-research method was adopted in this research. Statistical society used for the research was 250 ICT based education and 110 classroom-based M.A. students of the Entrepreneurship faculty of Tehran university. 104 ICT based and 100 classroom-based students were randomly selected as sample volume. The instruments for data collecting were two researcher made questionnaires. Validity of questionnaires was content validity and approved by supervisor and consulting advisor of the research. For obtaining the reliability of questionnaires, a pre test of questionnaires was carried out and tested by cronbach alfa coefficient, and reliability coefficient of 0.89 was obtained. The descriptive statistics was used in description of collected data, and t-test was used in testing the hypothesis and investigating the difference between groups. Collected data were analyzed by SPSS software. The analysis of the data by P<0.05 showed that the hypothesis of the research was confirmed. Research findings show that, ICT based education by providing the opportunity of 24 hours access to educational resources and providing excess study time for learners had the most impact on improving the quality of education.

    Keywords: ICT, quality of education, ICT based, Classroom-based
  • Hoseien Zare *, Farhad Ghashgaie, Bahram Malaki Pages 39-49
    Objective

    The object of this experiment was study the effect of instruction of elaboration to increasing of recall in semantic memory of learners in the two types of homework physics and social studies with regard to different levels of academic achievement.

    Method

    The experimental method and the test plan developed with the control group were used. 180 first year high school girl students as subjects in four experimental groups and control groups randomly selected and were replaced. To Experimental groups, methods of knowledge elaboration and semantic elaboration were taught, and then all groups in a 2-hour session were given a memory task. Immediately then subjects exposed to recall test commonly. The effectiveness of elaboration strategies training separately for subjects high, medium and low levels of academic achievement were examined.

    Results

    The instruction of elaboration both the field of physics and social studies on semantic memory significantly was affected. In both fields, experimental groups 1 and 2 with the control group were significantly different.in social studies, between type of elaboration variables and levels of academic achievement were dual interaction.

    Discussion

    The instruction of elaboration types to learners in different levels of academic achievement significantly increased semantic memory recall in their impact is, however, this effect is not same in the various types of content and learning materials also depends on the characteristics of subjects.

    Keywords: knowledge elaboration, semantic elaboration, semantic memory, recall
  • Ozra Khazaei *, Aliasghar Bayani, Hossein Fakouri Hajiyar Pages 50-59
    The present study was to determine the influence of teaching on cooperative learning in subjects such as geography, history and civic-knowledge the metod of research was quasi-experimental. It’s kind of pretest and post-test. The target population included all primary boy student in grade five, in Gorgan (90-91). Sample size was forty, divided in two groups: 1. Experimental group, 2. Control group.in the experimental group cooperative learning method was used. Instrument was researcher-made academic achievement tests. All the tests were consistent in terms of validity and reability coefficient (0/86, 0/79). To analyzing data, it was used from covariance analysis (ANCOVA). The results have shown that cooperative learning improved academic achievement in as geography, history and civic-knowledge.
    Keywords: academic achievement, Cooperative learning, Educational Psychology
  • Hayedeh Sabery *, Khadijeh Abolmaali Pages 60-73
    This study was conducted to examine the psychometric properties of the quality of marital satisfaction scale in Iran. In a cross-sectional study, 520 couple in Tehran were assessed using Index of marital satisfaction (IMS) Hudson and quality of marital satisfaction. Data were analyzed with correlation coefficients and factor analysis.  The results of the factor analysis revealed one factor for quality of marital satisfaction. The results of the other convergent scales showed confirmatory validity and pertinent exploration of the questionnaire. To determine the reliability, Kronbach,s alpha was used, and it was 0/92. The findings of this study show that the Persian version of the quality of marital scale is reliable and valid for Iranian couples.
    Keywords: marital quality, Reliability, Validity, life satisfaction
  • Mohammad Salehi * Pages 83-90

    The purpose of this study was to investigate critical thinking skills of faculty members of Islamic Azad University, Mazandaran province. Methods This study is a description of the type of survey, population research faculty members of Islamic Azad Universities in the province is Number 1750 people.A sample table of Morgan 320 farmers were selected randomly. Demographic questionnaire, 34 questions about the reliability of critical thinking Kaliforniya in stages by Islami (0/77) Bigdeli (0/73) Asgari (0/68) and in this study, Cronbach's alpha (0/79) were obtained.Descriptive and inferential statistical methods in two parts (T Analysis of Variance) was conducted.The result showed that the critical faculty is the acceptable level of critical thinking skills among different educational groups and no significant differences between male and female faculty members there.

    Keywords: critical thinking skills, Faculty, university
  • Parvin Dibajnia *, Saeedeh Panahi, Maryam Moghadasin Pages 91-97

    Actual physical illness may be a major vulnerability factor in promoting health anxiety, and there is evidence of this from general medical setting to determination the health anxiety in Iranian patients that refer to medical clinics, this study was done. In this descriptive- comparative study, sample contains 212 patients attending to 6 clinics at two general hospital of Shahid Beheshti university of medical sciences were evaluated.  After informing consent, the health anxiety inventory (short form) and demographic question air were administered to patients. We used one way ANOVA test to determine differences in outcomes among groups. The data were analysed by SPSS 19 software. The present study included 65 (30.7%) male and 147 (60.3%) female with mean age 38.64 (SD=12.7). There were no significant difference between two sexes in health anxiety scores. The results of one way ANOVA test for comparison among six groups showed significant difference in health anxiety in patients. Our results indicated significant difference in health anxiety scores in medical patients.

    Keywords: Health Anxiety, patients, Medical